Cardio Training

Cardio Training

Je kunt je spieren nog zoveel trainen, maar als er een laagje vet over ligt dan zul je nooit het gewenste resultaat bereiken. Een mooi en strak lijf zal je pas echt krijgen als je de verschillende spieroefeningen combineert met cardio training.

Om overtollig vet kwijt te raken (we herinneren je eraan dat het lichaam een bepaald percentage vet nodig heeft om goed te functioneren) kun je door middel van cardio training het vet verbranden. Hierdoor krijgt je lichaam mooiere lijnen en zul je trots kan zijn als je over het strand loopt!

Voorkom blessures en krijg optimaal resultaat met deze 101 Hardloop Tips! 

cardio training

Het grote voordeel van cardio training

Wanneer je dit alles opsomt bij elkaar (meer energie, betere opname van vitale voedingsstoffen, het verwijderen van giftige stoffen uit je lichaam, verhogende werkcapaciteit etc.) kun je zien waarom cardio net zo belangrijk is als krachttraining om spieren op te bouwen. Door het doen van cardio ben je een optimale omgeving aan het maken voor je lichaam om spieren te bouwen.

Hoe ik zelf train is eerst 2 spiergroepen pakken (krachttraining (3 a 4 keer per week) en daarna 30 – 45 minuten hardlopen op een relatief lage intensiteit. Deze combinatie is ideaal omdat dit het groeihormoon aanwakkert. Nogmaals wordt tijdens de krachttraining het melkzuur opgebouwd en doordat je hierna cardio doet zal dit het melkzuur weer grotendeels afbreken.

Een aantal tips over cardio training

Je zou minimaal 3 keer per week week cardio moeten doen op een lage intensiteit met een duur van tussen de 20 en maximaal 45 minuten.

Hoe bepaal je deze intensiteit? Hiervoor moet je je doelhartslag bepalen. Dit is de hartslag die je wilt aanhouden tijdens het doen van je cardio.

Hiervoor is een simpel rekensommetje bedacht: 220 – jouw leeftijd. Neem dit getal en vermenigvuldig dit met 0,65. Nu heb je je lage doelhartslag. Pak ditzelfde originele getal en vermenigvuldig dit met 0,08 om je hoge doelhartslag te bepalen. Jouw ideale vet-verbrandende hartslag ligt tussen deze waarden.

Schaf een hartslagmeter aan bij een fitness of sportwinkel om te controleren of je op de juiste doelhartslag zit. De meeste kun je om je pols dragen als een horloge en zijn vaak niet erg duur in aanschaf.

Geniet van je cardio workout door je te doen wat je echt leuk vindt. Zoals vermeld in een eerdere blog geniet hardlopen de voorkeur, maar zijn er genoeg andere opties voor cardio zoals lopen, hiken, aerobics, zwemmen, kickboksen, roeien en iedere andere activiteit die je hartslag zal doen verhogen.
Je lichaam zal hetzelfde aantal calorieën verbranden in iedere vorm van cardio dan ook, als je maar hard genoeg werkt en je hartslag op peil houdt.

Voorkom blessures en krijg optimaal resultaat met deze 101 Hardloop Tips!