Cardio helpt ook spieren bouwen

1
6623

Wat doet cardio voor je lichaam?

Het is bewezen dat cardiovasculaire oefeningen je helpt beter te slapen, je botten sterker maken, je energie niveau verhoogt, je spijsvertering verbetert, je hart en longen sterker maakt, je bloedcirculatie verbeterd en insuline verhogend werkt. Boven dit alles  is het ook zo dat cardio meehelpt in het verwijderen van opgebouwd melkzuur en meehelpt in het aanmaken van spieren.

 

Brandend gevoel na workout

Het brandende gevoel dat je voelt na een hevige workout is eigenlijk het melkzuur dat aan het opbouwen is in je spieren. Wanneer je teveel melkzuur hebt dan kan dit je herstel in de weg zitten en dit kan ervoor zorgen dat je nog meer spierpijn hebt dan zou hoeven.

Hierom is cardio geweldig omdat het ervoor zorgt deze giftige samenstelling gaat oxideren, je bloedcirculatie verbeterd en zodoende helpt cardio dus het verwerken van dit melkzuur dat zich tijdens je workout opbouwt.

 

Het grote voordeel van cardio

Wanneer je dit alles opsomt bij elkaar (meer energie, betere opname van vitale voedingsstoffen, het verwijderen van giftige stoffen uit je lichaam, verhogende werkcapaciteit etc.) kun je zien waarom cardio net zo belangrijk is als krachttraining om spieren op te bouwen. Door het doen can cardio ben je een optimale omgeving aan het maken voor je lichaam om spieren te bouwen.

Hoe ik zelf train is eerst 2 spiergroepen pakken (krachttraining (3 a 4 keer per week) en daarna 30 – 45 minuten hardlopen op een relatief lage intensiteit. Deze combinatie is ideaal omdat dit het groeihormoon aanwakkert. Nogmaals wordt tijdens de krachttraining het melkzuur opgebouwd en doordat je hierna cardio doet zal dit het melkzuur weer grotendeels afbreken.

Een aantal tips over cardio

  • Je zou minimaal 3 keer per week week cardio moeten doen op een lage intensiteit met een duur van tussen de 20 en maximaal 45 minuten.
  • Hoe bepaal je deze intensiteit? Hiervoor moet je je doelhartslag bepalen. Dit is de     hartslag die je wilt aanhouden tijdens het doen van je cardio. Hiervoor is een simpel rekensommetje bedacht: 220 – jouw leeftijd, neem dit getal en vermenigvuldig dit met 0,65. nu heb je je lage doelhartslag en pak ditzelfde originele getal en vermenigvuldig dit met 0,08 om je hoge doelhartslag te bepalen. Jouw ideale vet-verbrandende hartslag ligt tussen deze waarden.
  • Schaf een hartslagmeter aan bij een fitness of sportwinkel om te controleren of je op de juiste doelhartslag zit. De meeste kun je om je pols dragen als een horloge en zijn vaak niet erg duur in aanschaf.
  • Geniet van je cardio workout door je te doen wat je echt leuk vindt. Zoals vermeld in een eerdere blog geniet hardlopen de voorkeur, maar zijn er genoeg andere opties voor cardio zoals lopen, hiken, aerobics, zwemmen, kickboksen, roeien en iedere andere activiteit die je hartslag zal doen verhogen.
  • Je lichaam zal hetzelfde aantal calorieën verbranden in iedere vorm van cardio dan ook, als je maar hard genoeg werkt en je hartslag op peil houdt.

 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.