6 Voordelen van BCAA inname tijdens training

1
39440

Koop jouw BCAA Aminozuren hier!

Wat is BCAA?

BCAA (Branched chain amini acid) is een aminozuur dat direct in de bloedbaan gaat en gelijk door de spieren wordt gebruikt. BCAA geeft ook ruwweg 70% van de jouw lichaamsbehoefte aan stikstof. Er bestaan 3 soorten BCAA, namelijk: Leucine, Isoleucine en Valine.

Hoe werkt het?

Deze essentiele aminozuren (BCAA’s) zijn van speciaal belang voor sporters, omdat deze aminozuren gemetaboliseerd (omgezet) worden in de spieren in plaats van in de lever. Hoe werkt dit? Als na de inname de proteïnes worden afgebroken in losse aminozuren kunnen zij gebruikt worden om nieuwe proteines te bouwen of kunnen zij verbrand worden als brandstof om energie te produceren.

De voordelen van BCAA

Wat kan BCAA voor jou doen? Wetenschap heeft bewezen dat BCAA flink wat positief effect heeft in het lichaam. Hier volgen de voordelen van het gebruik van BCAA met daarbij wat meer uitleg:

1. Versnelde herstelling van de spieren

Misschien wel het grootste voordeel van hardwerkende sporters is de toename van metabolisch herstel dat volgt na het gebruik van BCAA. De meeste sporters voelen een flink verschil in het na-de-training voelende spierpijn nadat zij beginnen met BCAA. Zelfs zonder alle andere voordelen van BCAA zou herstel van spierschade enorm  worden versneld (je weet dat spieren groeien wanneer je ze ‘beschadigd’). Dit betekent dat je spieren sneller groeien en sterker worden. Met dit versnelde herstel kun je dus sneller weer gaan sporten en dus ook sneller je doelen bereiken.

2. Uithoudingsvermogen

BCAA kan ook dienen of leverancier van stikstof in de vorm van l-alanine, welke het lichaam voorziet van dextrose (suiker) nadat glycoceen opslag is op gebruikt.
Wanneer je denkt aan het sparen van glycoceen denk je waarschijnlijk aan een hoog koolhydraat dieet, maar ook hier hebben BCAA aminozuren hun waarde bewezen (dit blijkt uit Japans onderzoek).
Door BCAA als supplement te gebruiken zal dit ervoor zorgen dat je de intensiteit en het uithoudingsvermogen behoudt tijdens het sporten. Iedereen die bezig is met een koolhydraatarm dieet of calorie-arm dieet zal dit zeker waarderen!

3. Stimulatie van proteine synthese

BCAA aminozuren hebben al bewezen onafhankelijk de spier proteine synthese te stimuleren. In andere woorden, ze zijn bewezen de spiergroei te stimuleren, zelfs in de afwezigheid van krachttraining! Studies hebben ook uitgewezen dat BCAA begruik hormonen doet toenemen, namelijk: testosteron, groeihormoon en insuline.

Dit zijn stuk voor stuk hoog anabolische hormonen. Onderzoek wijst ook uit dat onder extreme stress, zoals wandelen voor 21 dagen op een hoog niveau, BCAA gebruik (10 gram per dag) de spiermassa toeneemt (terwijl in dit voorbeeld placebo’s geen effect bleken te hebben). Het belangrijke dat je hier uit kunt halen is dat spiermassa is toegenomen zonder dat er krachttraining is gedaan.

 4. Vetverbranding stimuleren

Er bestaat een theorie over hoe BCAA vetverbranding en spiergroei stimuleert: Wanneer het aanwezig is in hoge concentratie tijdens training zal het lichaam dit hoge niveau van BCAA in de bloedstroom zien en dit opmerken als een teken van extreme spierafbraak. Hierdoor stopt het lichaam met spierafbraak en zal dan meer vet gebruiken als brandstof. Op dit zelfde moment stimuleren deze BCAA aminozuren in het bloed insuline stimuleren zodat de BCAA rechtstreeks naar de spieren wordt gevoed.
Dus het resultaat is dat mensen meer lichaamsvet verliezen en spiermassa aankomen tegelijkertijd. Als je het meeste vet wilt verliezen dan moet je ervoor zorgen dat je tot 2 uur voor het sporten zo min mogelijk koolhydraten in moet nemen.

 5. Verhoogt het immuunsysteem

Door het gebruik van BCAA help je het glutamine proces om te draaien, wat belangrijk is voor je immuunsysteem. Bovendien helpt BCAA het voorkomen van een catabolische (ontbinding van stoffen in je lichaam) staat van het lichaam, waardoor het herstel zal verbeteren en de schadelijke effecten die je tijdens de training op kan lopen vermindert.

6. Anti-catabolische effecten 

BCAA verdringen het gebruik om spieren te gebruiken voor energie, waardoor uiteraard spierafbraak wordt tegengegaan. Dus, hoe minder spieren er worden afgebroken hoe beter de proteine synthese en dus meer spieren voor jou!

Waar kan ik BCAA vinden?

In zuivel producten en rood vlees zul je de hoogste concentraties BCAA vinden, alhoewel er ook is bewezen dat deze aminozuren gevonden gevonden kunnen in proteine bevattende voeding. Whey-proteine en Eiwitten zijn andere bronnen voor BCAA. BCAA supplementen zijn het makkelijkste voor tijdens de training. Deze komen in de vorm van een poeder (hier zit een mengsel in van alle 3 de soorten BCAA) en kun je het beste aanmengen met water.

 

Hoeveel BCAA moet ik gebruiken?

Meestal pak ik tijdens de training 1 a 2 kleine schepjes BCAA, dit komt neer op ongeveer 8 tot 16 gram.

Koop jouw BCAA Aminozuren hier!

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.