12 dingen die gelukkige mensen anders doen

0
1956
geluk

12 dingen die gelukkige mensen anders doen

Kom zelf in actie voor meer geluk!

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je ongeveer de helft van jouw (lange termijn) geluk zelf kunt beïnvloeden. De andere helft is genetisch bepaald.

Hieronder staan de 12 activiteiten die effectief blijken bij het beïnvloeden van persoonlijk geluk. Welke activiteiten daarbij het beste voor jou werken, moet je zelf bepalen en ervaren. Timing, variëteit en discipline spelen daarbij een belangrijke rol. Per activiteit zijn er verschillende acties mogelijk.

Hieronder omschrijf ik de acties die de eerdere deelnemers in mijn programma “De maakbaarheid van jouw geluk” verder helpen met het vergroten van hun persoonlijke geluk. Wil je meer over lezen over deze activiteiten, download dan het e-book “12 dingen die gelukkige mensen anders doen”.

 1. Doelen stellen
  Stel doelen die passen bij jouw drijfveren, talenten en dromen.
 2. Dankbaarheid tonen
  Schrijf eenmaal per week 3 dingen op waar je dankbaar voor bent.
 3. Optimisme cultiveren
  Breng jouw droom in kaart, bijvoorbeeld via een collage. Als je weet wat je wilt dan helpt dat bij het voor ogen houden van een positief “eindpunt” en het nemen van beslissingen.
 4. Niet tobben of sociaal vergelijken
  Zoek afleidingen en schrijf gedachten op. Stel eigen maatstaven en vergelijk jezelf daarmee, in plaats van met anderen.
 5. Vriendelijk zijn
  “Geef” aan anderen.
 6. Investeren in sociale relaties
  Verzamel mensen om je heen met gedeelde drijfveren en mensen die jou helpen bij de verwezenlijking van jouw dromen.
 7. Copingstrategieën ontwikkelen
  Bedenk manieren om met tegenslagen om te gaan. Bijvoorbeeld met ongewenste gevoelens: Schrijf gedachten op die je verder kunnen helpen in plaats van tegenhouden.
 8. Leven in het heden
  Doe iets wat je helpt om meer op te gaan in het huidige moment. Probeer bijvoorbeeld Yoga of meditatie.
 9. Flow-ervaringen versterken
  Bepaald de verhouding routine versus uitdaging in jouw leven. Breng beide in balans om meer flow te bereiken. Stel hierbij concrete doelen op.
 10. Geniet van het leven
  Herbeleef geluksmomenten en maak ruimte voor nieuwe.
 11. Praktiseren van geloof en spiritualiteit
  Schrijf op waar je vandaag komt, wat je bezighoudt, wat belangrijk voor je is, wie en waar je naartoe wilt. Is dit het levensverhaal dat jij wilt leven?
 12. Zorgen voor je lichaam
  Trek die sportschoenen aan en just do it! Stel haalbare doelen.

Aan de slag: alleen of met anderen?
Je kunt met bovenstaande activiteiten zelf aan de slag bijvoorbeeld met een zelfhulpboek. Dit vergt veel discipline van jezelf. Andere opties zijn individuele coaching of groepscoaching. Ben je benieuwd naar de ervaringen van oud-deelnemers aan het programma “De maakbaarheid van jouw geluk”? Lees dan in het gratis e-book “12 dingen die gelukkige mensen anders doen” zes van hun persoonljke verhalen.